Mudra nedir, mudra çeşitleri nelerdir, ne için kullanılır?

Mudra nedir, mudra çeşitleri nelerdir, ne için kullanılır? Sanskrit bir kelime olan mudra’nın anlamı, mühürdür. İşaret ve jest anlamlarına d...

Mudra nedir, mudra çeşitleri nelerdir, ne için kullanılır?





Sanskrit bir kelime olan mudra’nın anlamı, mühürdür. İşaret ve jest anlamlarına da gelir ancak sağladığı ekti, uygulamalar sırasında ve uygulama sonrası sonuçları nedeniyle ‘mühür’ çok daha doğru bir çeviridir.

Yoga bilgisinde ve uygulamalarında özel bir yeri ve anlamı olan mudralar, Hint dansında da karşımıza çıkar. Ayrıca Budizm’de de mudra kullanılır. Budha’nın dhyana mudrada iken aydınlandığı söylenir. Mudra deyince akla ilk olarak el parmakları ile yapılan bazı hareketler gelir. Bu mühürleme hareketleri, bazı yoga hareketlerinde yani asanalarda -örneğin natarajasana’da chin /gyan mudra, vrksasana’da anjali mudra – kullanılmasının yarı sıra yaygın olarak meditasyon oturuşlarında kullanılır. Zihni sakinleştiren ve keskinleştiren mudraların hangileri olduğunu ilerleyen bölümde inceleyeceğiz.


Elle yapılan mudraların yanı sıra gözlerle, dille ve tüm bedenle yapılan mudralar da vardır. Bunları asana pratiklerinize dahil edebilirsiniz.

Şimdi gelin önce elle yapılan mudralara ve her bir parmağın sembolize ettiği elemente bakarak başlayayım.





Yoga uygulamasında mudra kullanımı, kişisel bakım ve güçlendirme için güçlü bir araçtır. Yoga ile amaç kendini içe çekmektir. Mudralar, içe dönmemize ve enerji seviyelerimizi yeniden doldurmamıza izin verir. Mudra terimi , meditasyon sırasında vücudunuzun enerji akışını kanalize etmeye yönelik belirli hedefleri taşıyan el hareketlerinin kullanımı için geçerlidir. Yüzyıllar boyunca geliştirilen 100'den fazla bilinen mudra vardır.

Zihinsel netliğinizi, enerjinizi geliştirmek ve genel sağlığınızı artırmak için bu 10 enerji verici mudrayı kullanın.

1. Gyan





Bu muhtemelen ana akım toplumdaki en tanıdık mudradır. Meditatörler genellikle bu mudrayı uygulamalarıyla eşleştirirken görülür. Gyan mudranın amacı , konsantrasyonunuzu geliştirmek ve hafızanızı keskinleştirmektir. Bu, bilgi edinmeye çalışırken kullanmak için harika bir mudradır. Hayatınız veya belirli bir konu hakkında fikir edinmek için meditasyon yaparken bu mudrayı tutmayı deneyin.

Yöntem: Bu mudra, diğer üç parmağınızı düz tutarken, işaret parmağınızın ucunu başparmağınızın ucuna dokundurarak yapılır.

Elementler : Uzay + Hava

2. Buda





Bu mudra zihinsel netlik için kullanılır. Bu hareketi, bilinçaltınızdan gelen sezgisel mesajları (yani, sizi şaşırtan rüyalar veya meditasyonlar) anlamanız gerektiğinde gerçekleştirirsiniz. Bu mudranın en güçlü faydalarından biri, iç ve dış diyaloğu geliştirmek gibi iletişimin iyileştirilmesinde bulunabilir.

Yöntem: Bu mudra, diğer üç parmağınızı düz tutarken başparmağınızı serçe parmağınıza dokundurarak yapılır.

Elementler : Uzay + Dünya


3. Shuni (veya Shoonya)





Bu jest sezgi, uyanıklık ve duyusal güçleri geliştirmek için kullanılır. Aynı zamanda duygularınızı ve düşüncelerinizi arındırır.

Yöntem: Bu mudra, orta parmağın ucu başparmak ucuna değdirilirken, diğer üç parmak düz ve gevşek tutularak yapılır.

Elementler : Uzay + Ateş

4. Prana





Prana mudranın vücudunuzdaki uyku halindeki enerjiyi harekete geçirme kabiliyetinden dolayı en önemli mudralardan biri olduğu söylenir. Prana , tüm canlıların içindeki hayati yaşam gücüdür. Bu mudra, kişisel prananızı uyandırmaya ve canlandırmaya yardımcı olacak ve sizi etrafınızdaki prana ile daha uyumlu hale getirecektir.

Yöntem : Diğer iki parmağınızı düz tutarken yüzük ve serçe parmaklarınızı başparmağınızın ucuna dokundurarak bu mudrayı gerçekleştirin.

Elementler : Uzay + Su

5. Dhyana




Dhyana mudra , birkaç doğu meditasyon disiplininde paylaşılır. Buda genellikle bu hareketi yaparken resmedilir. Bu mudranın önemi sizi daha derin, daha derin bir konsantrasyona getirmektir. Bu jest ayrıca size huzur ve iç huzuru getirmenize yardımcı olabilir.

Yöntem : Dhyana mudrayı yapmak için, elleriniz yukarı bakacak şekilde oturun, sağ eliniz sol avucunuzun üzerinde olsun. Aydınlanmayı ve daha yüksek ruhsal yetileri temsil eden sağ el, maya dünyasını veya illüzyonu temsil eden sol elin üzerinde durmaktadır.

Öğeler : Hepsi

6. Surya




Surya mudra, vücuttaki güneş/ateş elementini arttırmayı ve metabolizmayı ve sindirimi iyileştirmeyi amaçlar . Aynı zamanda vücuttaki ağırlığı azaltmada ve çekirdek vücut sıcaklığını arttırdığı için soğuk algınlığından korunmada faydalıdır.

Yöntem: Bu mudrayı, yüzük parmağınızı başparmağınızın tabanına doğru bükerek, başparmağınız yüzük parmağınızın eklemine değecek şekilde gerçekleştirin. Elinizi zorlamadan diğer üç parmağınızı düz bir şekilde gerin.

Elementler : Uzay + Su


7. Apana





Apana mudra , zihinsel veya fiziksel sindirim için ve atık maddeleri vücuttan atmak için iyidir. Bu jest, beden dışındaki "kötülüğe" uygulandığında zihinsel ve duygusal sindirime yardımcı olmanın bir biçimi de olabilir.

#ANKSİYETE VE #DEPRESYON Kaygı ve stresle savaşmama yardımcı olan birkaç mudra paylaşmak.
Bu mudralar, depresyonla mücadelede de çok etkilidir.
Astrolojik olarak ASC/ay/yengeç/4 ev ye bağlanan Satürn/Rahu'ya sahip kişiler bunları deneyebilir.
Apan Vayu #Mudra: işaret parmağının ucu başparmağın tabanına hafifçe basmalıdır. 2. ve 3. parmak başparmağın ucuna dokunmalıdır.
Bu, vaat dosha'yı azaltır ( Satürn Merkür Rahu vaat gezegenleridir) ve hormonların dengelenmesine yardımcı olur.
Elementler : Uzay + Ateş + Su

8. Ganeşa




Ganesha mudra yaygın olarak kullanılır ve adını Hindu Ganesh'ten alır . Ganesha'nın engelleri kaldırdığı söylenir. Benzer şekilde, bu mudra kendinizi hayatınızdaki her türlü engelden kurtarmak için harikadır; zor zamanlarla uğraşırken pozitifliği ve cesareti yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. Bu mudrayı uygulayarak, dikkatinizi ve enerjinizi kalp merkezine getirir, ciğerlerinizi ve kalbinizi meditasyonunuzun konusuna açarsınız.

Kalp çakranız üzerindeki zihinsel ve ruhsal faydalarının yanı sıra, çekme hareketi kalp kaslarınız için de faydalıdır ve vücudun bu bölgesindeki gerginliğe iyi gelir.

Yöntem : Sol elinizi avucunuz dışarı bakacak ve sol başparmağınız aşağıda olacak şekilde göğsünüzün önüne koyun. Ardından, sağ avucunuz size ve sol avucunuza bakacak şekilde sağ elinizi sol elinizin önüne koyun. Parmaklarınızı bir pençe gibi yarı bükülmüş bir konumda tutarak birbirine kilitleyin.

Meditasyonunuz sırasında, bu harekette ellerinizi tutarak derin nefes alın ve ardından parmaklarınızı açmadan nefes verirken ellerinizi dışarı doğru çekin. Bu hareketi altı defaya kadar tekrarlayın, ardından hareketi tersine çevirin (yani, sağ elinizi başparmağınız aşağıda olacak şekilde göğsünüzün önüne koyun). Çekme hareketinin dengesini korumak için bu mudrayı her yönde aynı sayıda uyguladığınızdan emin olun.

Öğeler : Hepsi


9. Vayu





Vayu mudra , gazla ilgili ağrı, şişkinlik, eklem ağrısı, şişkinlik ve karın rahatsızlığı gibi hava dengesizlikleriyle ilgili hastalıklara iyi gelir. Bu mudra , hem zihinsel hem de fiziksel Vata ile ilgili sorunları düzenlemeye yardımcı olur ve hava elementinizi uygun akışına geri getirerek onları rahatlatır.

Yöntem : İlk bakışta, bu mudra Gyan mudrasına çok benziyor gibi görünebilir . Aradaki fark, Gyan'daki parmak ucunun aksine, Vayu'da başparmağınızı işaret parmağınızın boğumuna veya tümseğine bağlamanızdır. Rahatlığınız için işaret parmağınızı aşağı doğru bastırın; Bu hareketin amacı eklemi zorlamak değil, gevşetmektir. En iyi sonuçlar için Pranayama egzersizlerinizi bu mudrayı tutarken yapın.


Elementler : Uzay + Hava

10. Rudra




Bu mudra, içsel dönüştürücü yetenekleriniz için geçerli olduğu için genellikle Shiva ile ilişkilendirilir. Rudra kelimesi Sanskritçe'de "efendi" anlamına gelir ve bu jest için uygundur çünkü ana faydalar kişisel güç merkezinizi, solar pleksusu etkiler. Düşüncenin netliğini ve konsantrasyonunu geliştirdiği söylenir. Genellikle bu mudra, vücutlarında baş dönmesi, bitkinlik ve kronik gerginlik ile uğraşanlar için reçete edilir. Fiziksel bedeninize enerji vermek ve en yüksek potansiyelinize veya hedeflerinize ulaşmanız için sizi güçlendirmek için Rudra mudra'yı (bunu gülmek için yüksek sesle söyleyin) kullanabilirsiniz.

Yöntem : Bu mudrayı yapmak için, diğer iki parmağınızı olabildiğince düz tutarken başparmağınızı işaret ve yüzük parmaklarınıza bağlayın.

Elementler : Uzay + Hava + Su

DAHA FAZLASI..

vedıc astroloji 3824676748400620319

Yorum Gönder

emo-but-icon

Günlük Astroloji Yorumları

Satvik+Rajasık+Tamasıc+Faydaları

Translate

paylasmak güzeldir.

Sosyal Medya

facebook twitter google+ youtube

Blog Arşivi

Popüler Yayınlar

YAYINLARIMIZA ABONE OL

Enter your email address:

by www.astrolojikozmik.com

item