Ayurveda'daki 3 Dosha

Ayurveda'daki 3 Dosha

Ayurveda'ya göre insan organizmasının işleyişinden üç mizah sorumludur. Üç dosha Vata, Pitta ve Kapha uygun organ ve dokularında rahatsız edilmeden bulunduklarında, organizma onlar tarafından desteklenir ve dengede olur. Rahatsız edildiklerinde hastalığa ve vücudun bozulmasına neden olurlar.

Hepsinin içinde Vata (Rüzgar) anahtardır. Pitta ve Kapha, vücutlarındaki hava onları taşımadıkça merkezlerinden hareket edemezler.

Doğum ve uzun süreli spesifik davranış yoluyla, bir dosha baskın olabilir veya iki dosha kombinasyonu baskın olabilir. Bazı insanlar 3 doshanın hepsine göreceli dengede sahiptir. Ayurvedik bir doktor, nabzı hissederek baskın vücut tipinizi belirleyebilir. Çok genel bir fikir vermek gerekirse, Vata'nın baskın olduğu insanların nispeten zayıf, Pitta'nın baskın olduğu insanların nispeten atletik ve Kappha'nın baskın olduğu insanların nispeten yuvarlak olduğu söylenebilir.


DOŞA TATTVA ALT- MENŞEİ

Vata (Rüzgar) Hava ve Akasha Prana Vata Göğüs bölgesi
Udana Vata Göğüs ve boğaz bölgesi
Saman Vata Kalp ve göbek bölgesi
Vyana Vata Ocak ve dolaşım damarları
Apana Vata Pelvik bölge

Pide (Safra) Ateş ve su Pachaka Pitta Karaciğer ve pankreas
Ranjaka Pidesi karaciğer ve dalak
sadhaka pitta ocak
Alochaka Pide Gözler
Bhrajaka Pitta Deri

Kapha (mukus) Su ve Toprak Kledaka Kapha Karın
Avalambaka Kapha Kalp, göğüs ve bel bölgeleri
Bodhaka Kapha Ağız, Dil ve Boğaz
Tarpaka Kapha Kafa (beyin omurilik sıvısı)
Sleshaka Kapha Eklemler




Neden vejetaryen Tarifler?


Vejetaryen tarifler birçok kişi tarafından çok rağbet görmektedir.
İnsanlar birçok nedenden dolayı vejetaryen tarifler istiyor. Ayurveda, birçok kişinin dikkate almamış olabileceği nedenler sunar.


Vejetaryen tarifler her zaman Ayurveda'nın ve Hindu yaşam ilkelerinin merkezinde yer almıştır. Ayurveda bilgeliği, et endüstrisi deli dana hastalığından, antibiyotiklerden ve diğer korkunç şeylerden bir gün kurtulacak olsa bile, neden gerçekten vejetaryen tariflere bağlı kalmanız gerektiğine dair daha derin bir içgörü sağlar. Örneğin ruh sağlığını ele alalım…

etin doğası


Et, süpermarket et tezgahına ulaşana kadar genellikle birkaç gün eskimiş ölü bir besindir. Kaynağı ne olursa olsun ölü yiyecekler tamasiktir ve organizmadan yaşamsal enerjiyi uzaklaştırır. İki bardağa musluk suyu doldurun ve birine bir dilim taze sebze, diğerine biraz biftek ekleyin - oda sıcaklığında tutun ve üçüncü günün sonunda gözlemleyin. ( Tamas hakkında okuyun ).


Besinler ve sindirim


Etçil hayvanlar, gıdaların 24 saatlik bir döngü içinde işlenmesine ve atılmasına izin veren güçlü midelere ve kısa basit bağırsaklara sahiptir. Bu kısa sindirim döngüsü hem çürümeyi hem de toksik kimyasalların emilimini en aza indirir. Buna rağmen çoğu etobur, tam bir öğünden sonra 10 ila 24 saat uyur, böylece tüm enerji gıda işlemeye konsantre olabilir. Ve çoğu etobur sadece taze öldürülmüş et yer. İnsanların etoburlardan çok farklı bir sindirim sistemi vardır.


Anksiyete ve et
Hayvanlar, nakliye ve kesim sürecinde güçlü korku durumları yaşarlar. Böyle bir korku, insanlarda benzer reaksiyonlara neden olan, hayvanların etinde adrenalin ve dopamin gibi uyarıcı biyokimyasalların dramatik bir üretimini yaratacaktır. Et yiyen bir bireyin vücudu sürekli olarak uyuşturulmuş bir aşırı uyarılma durumundadır ve kronik gerilim, endişe ve güvensizlik ve kafa karışıklığı duyguları yaratır. Kişi gerçek içsel hisler ve dürtülerle bağlantısını kaybeder. Vejetaryen tarifler bu tür çılgınlıklardan kurtulmanın bir yoludur.

Etçiller ve vejetaryenler


Bir ineğin ve bir kedinin nefes kokularındaki farkı karşılaştırın. Bu koku sadece ağızda kalan artık parçacıklar tarafından değil, aynı zamanda akciğerlere atılan atık maddeler tarafından da üretilir.

Kedi dışkısı muhtemelen türünün en nahoş olanıdır. İnek gübresi binlerce yıldır yakılmıştır ve Batı'da da dahil olmak üzere her yerde satılan tütsü biçimlerinin çoğunda temel bağlayıcı malzemeyi oluşturur.

Etoburların nefes hızı hızlı ve yüzeyseldir; bu, insanlarda kaygı, gerginlik ve ağrı ile ilişkilendirilen bir modeldir. Otçullar derin ve yavaş nefes alır, huzur ve rahatlama nefes alır.

Diyet ve seçim


Etçil hayvanların, ekolojik kökenleri olan uzmanlıkları nedeniyle başka seçeneği yoktur. Et yemeli ya da yok olmalılar. Ancak insan et olmadan da hayatta kalabilir. Milyonların yalnızca vejetaryen tariflerle yaşadığı gerçeği yeterli kanıt olmalıdır.

Bitkiler iki temel durumda insan için uygun besin olurlar: üreme döngüsünün sonunda veya yaşam döngüsünün sonunda. Bitkiler üremek için meyvelerinin ve tohumlarının tüketimine güvenirler. Diğer birçok bitkisel gıda çoğunlukla yalnızca olgunlaştığında, yani yaşam döngülerinin sonunda yenir.

hayatın kaynağı


Gezegendeki tüm hayati enerji nihayetinde güneşten gelir. Vejetaryen tarifler, insan sistemi için en verimli beslenmeyi sağlar, çünkü bitkiler, yaşamın kaynağı olan güneş enerjisine en yakın besin zincirinin temelini oluşturur. Etçiller, önce otçul avın etine dönüştürülen ikinci el fotosentetik enerjiye güvenirler. Sert, lifli ve sindirimi zor olduğu için çok az insan etobur etini tatmıştır.

Ne yapalım ? Ateş ve sindirim


İnsan ve etoburların sindirim sistemlerinin karşılaştırılması, insanın oldukça uzun bir bağırsak sistemine sahip olduğunu, ancak otçulların iç organlarından neredeyse eşit oranda daha kısa olduğunu ortaya koyuyor. İnsan sistemi et yemek için değil, çiğ meyve ve sebze yemek için de tasarlanmamıştır.. Ancak insan, ateş elementinde ustalaşmıştır, böylece bağırsaklar

n ihtiyaç duyduğu enerjinin harcanmasını azaltır. Enerji seviyesini yükseltmeye çalışan biri, kaçınılmaz olarak, sindirimin sistemdeki en büyük taleplerden biri olduğu sonucuna varmalıdır. Meditasyon, konsantrasyon ve keyif için çok daha az enerji mevcuttur. En az direncin bariz yolu, iyi pişmiş vejetaryen tariflerdir.

DAHA FAZLASI..

Yeni Ay Ritüeli 6360494057356183901

Yorum Gönder

emo-but-icon

Günlük Astroloji Yorumları

Satvik+Rajasık+Tamasıc+Faydaları

Translate

paylasmak güzeldir.

Sosyal Medya

facebook twitter google+ youtube

Blog Arşivi

Popüler Yayınlar

YAYINLARIMIZA ABONE OL

Enter your email address:

by www.astrolojikozmik.com

item